Za koszty uzyskania przychodów nie są uważane wydatki na reprezentację, w szczególności poniesione na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz wszelkich napojów. Jak rozumieć pojęcie reprezentacji?
Obszernej wykładni terminu „reprezentacja”, którym posługują się przepisy ustaw o podatkach dochodowych (art. 23 ust. 1 pkt 23 ustawy o PIT oraz art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o CIT), dokonał ostatnio NSA w wyroku z 25 stycznia 2012 r. (sygn. akt II FSK 1445/10). Dotychczas, wobec braku ustawowej definicji tego pojęcia, jego wykładnia dokonywana była na podstawie definicji słownikowych. Posiłkując się nimi, organy podatkowe oraz sądy administracyjne uznawały, że reprezentacja to występowanie w imieniu podatnika, wiążące się z okazałością i wystawnością, ponoszone w celu wykreowania pozytywnego wizerunku. W konsekwencji wydatki gastronomiczne ponoszone przy okazji spotkań poza siedzibą firmy miały charakter reprezentacji wyłączonej z kosztów podatkowych. Natomiast te ponoszone przy okazji spotkań w siedzibie firmy mogły być zaliczane do kosztów, o ile nie miały cech okazałości (przykładowa filiżanka kawy).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)