Dziennik Gazeta Prawana logo

Kto skorzysta z opcji opodatkowania dostawy przez krajowego nabywcę

Jerzy Martini, doradca podatkowy, Baker & McKenzie
Jerzy Martini, doradca podatkowy, Baker & McKenzieDGP
7 maja 2010

Polska skorzystała z opcji, przy której rozliczenie VAT dostawy towarów przez nabywcę obowiązuje między podmiotami krajowymi. Kto może skorzystać z takiej formy rozliczenia?

Najnowsza nowelizacja Dyrektywy 2006/112 wprowadza ciekawą opcję dla państw członkowskich. Dodany art. 199a dyrektywy umożliwia wprowadzenie obowiązku rozliczenia VAT z tytułu dostawy przez nabywcę, również w transakcjach krajowych (między podmiotami krajowymi). Wcześniej obowiązujące przepisy dyrektywy zakładały taką opcję, lecz wyłącznie w odniesieniu do dostaw dokonywanych przez zagranicznego podatnika (nie posiadającego siedziby lub miejsca zamieszkania) na rzecz podatnika krajowego.

Pozostało 57% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.