Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy należy rozliczyć wydatki związane z obsługą kredytu

Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Lovells
Andrzej Dębiec, partner, kancelaria LovellsDGP
22 marca 2010

Podatnicy mają wątpliwości, jak rozliczać wydatki związane ze spłatą odsetek oraz rozliczaniem ujemnych różnic kursowych od kredytów zaciągniętych na realizację inwestycji. Kiedy rozliczać takie wydatki?

Ustawa o CIT posługuje się pojęciem kosztów bezpośrednio i pośrednio związanych z uzyskiwanymi przez podatnika przychodami. Zaliczenie wydatków do określonej kategorii kosztów ma istotne znaczenie dla zasad ich rozliczania. Podstawowy problem dotyczy okresu, w którym wydatki powinny zostać rozliczone. W przypadku zakwalifikowania wskazanych wydatków do kosztów bezpośrednich na podstawie art. 15 ust. 4 ustawy o CIT powinny one zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodów w roku podatkowym, w którym został uzyskany przychód z inwestycji. W sytuacji natomiast, gdy wydatki te zaliczane są do kosztów pośrednich (art. 15 ust. 4d i 4e ustawy o CIT) ich podatkowe rozliczenie powinno nastąpić w dacie ich poniesienia. W tym zakresie istotne wątpliwości powoduje m.in. sposób, w jaki należy rozliczać wydatki związane ze spłatą odsetek oraz rozliczaniem ujemnych różnic kursowych od kredytów zaciągniętych na realizację inwestycji.

Pozostało 10% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.