Dziennik Gazeta Prawana logo

Jaki podatek od dochodów z zagranicy ze zbycia udziałów, akcji lub obligacji

Jarosław Bieroński, radca prawny, partner w Zespole Podatkowym Kancelarii Sołtysiński, Kawecki, Szlęzak
Jarosław Bieroński, radca prawny, partner w Zespole Podatkowym Kancelarii Sołtysiński, Kawecki, SzlęzakDGP
19 września 2008

Zwiększa się liczba Polaków posiadających udziały i akcje w zagranicznych spółkach oraz obligacje emitowane za granicą. Wielu z nich ma wątpliwości, czy powinni zapłacić podatek dochodowy ze zbycia takich walorów. Czy w Polsce trzeba ponownie zapłacić podatek, jeżeli dochód został już opodatkowany w innym kraju, oraz jakie koszty można odliczyć?

Od zagranicznych dochodów ze zbycia udziałów, akcji i innych papierów wartościowych, np. ze sprzedaży obligacji na zagranicznej giełdzie, Polacy powinni zapłacić podatek w Polsce w wysokości 19 proc. dochodu. Przepis art. 30b ust. 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych określa ten dochód jako nadwyżkę przychodów ze zbycia takich walorów nad kosztami uzyskania przychodów. Kosztami tymi są wydatki na zakup udziałów, akcji lub innych papierów wartościowych, a także inne związane z tym wydatki, np. zagraniczne prowizje maklerskie, zagraniczne opłaty bankowe, opłaty rejestracyjne, wynagrodzenie doradców, odsetki od kredytu na zakup walorów i odsetki na rzecz poprzedniego posiadacza obligacji. Jednak koszty nie podlegają odliczeniu, gdy dotyczą obligacji (i innych papierów wartościowych) przedstawionych emitentowi do wykupu w terminie zapadalności. Nie powstaje wtedy dochód ze zbycia obligacji, lecz przychód z tytułu dyskonta (odsetek), od którego nie można odliczyć żadnych kosztów (art. 30a ust. 6 ustawy o PIT). Może się zatem okazać bardziej korzystna wcześniejsza sprzedaż niż czekanie do dnia wykupu obligacji. Wtedy można potrącić wymienione koszty i zmniejszyć w ten sposób podatek.

Pozostało 26% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.