Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy wydatki na przekąski dla personelu można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów?

jedzenie, pracownik, benefity żywieniowe, praca, składki, podatek, księgowanie
jedzenie, pracownik, benefity żywieniowe, praca, składki, podatek, księgowanieShutterstock
5 września 2023

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) wydał interpretację, w której wyjaśnił, że ponoszone przez przedsiębiorcę wydatki na nabycie przekąsek i napojów do spożycia przez personel firmy stanowią koszt związany z prowadzoną działalnością gospodarczą i jednocześnie, nie podlegają wyłączeniu z kosztów uzyskania przychodów, jako wydatki poniesione na reprezentację.

Przekąski dla pracowników, a koszty uzyskania przychodu

Wnioskodawca prowadzi działalność w formie spółki akcyjnej, która działa w branży tworzenia programów komputerowych. W celu zapewnienia komfortowych warunków pracy i integracji personelu firma regularnie dostarcza różne przekąski i napoje, tj. woda, kawa, herbaty, soki, czy przekąski typu orzeszki, krakersy, ciastka. Wnioskodawca tłumaczy, że tego rodzaju działania pomagają utrzymać personel, co jest kluczowe w branży IT z wysoką rotacją pracowników. Umożliwienie korzystania z produktów ma również na celu podwyższenie standardów pracy oraz poprawienie atmosfery w niej panującej. W efekcie dochodzi do poprawy wydajności i efektywności współpracy personelu. Powyższe przekłada się w późniejszym etapie na korzyści o charakterze ekonomicznym. W ocenie wnioskodawcy, ponoszone przez niego wydatki na zakup artykułów spożywczych oraz napojów bezalkoholowych stanowią wydatek zaliczany do kosztów uzyskania przychodów. Zainteresowany zwrócił się do organu podatkowego z pytaniem, czy jego stanowisko jest prawidłowe.

KIS: wydatki na przekąski i napoje dla personelu można uznać za koszt uzyskania przychodu

Dyrektor KIS potwierdził, że wydatki poniesione na zakup produktów spożywczych w postaci napojów i przekąsek dla personelu mogą zostać uznane za koszt uzyskania przychodu. Organ podatkowy uznał, że wydatki wymienione w stanie faktycznym mieszczą się w dyspozycji art. 15 ust. 1 ustawy o CIT i mogą zostać zaklasyfikowane jako koszt uzyskania przychodu. Z uwagi na powyższe, organ podatkowy stwierdził, że stanowisko wnioskodawcy twierdzące, że ponoszone przez niego wydatki na nabycie przekąsek i napojów do spożycia przez personel stanowią koszt związany z prowadzoną działalnością gospodarczą i jednocześnie, nie podlegają wyłączeniu z kosztów uzyskania przychodów, jako wydatki poniesione na reprezentację jest prawidłowe.

Źródło: Interpretacja indywidualna z dnia 30 sierpnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB2-1.4010.329.2023.1.AJ

Źródło: gazetaprawna.pl
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.