Dziennik Gazeta Prawana logo

Kupujesz działkę z pozwoleniem? Sprawdź, czy decyzja jeszcze obowiązuje

zakaz budowy domu - wskaźnik chłonności
Kupno nieruchomości z pozwoleniem na budowę nie oznacza automatycznie, że przechodzi ono na nowego właściciela. Można je na niego przenieść tylko wtedy, gdy jest nadal ważne.Shutterstock
23 września 2025

Chciałem kupić nieruchomość pod działalność gospodarczą, a jednocześnie przenieść na siebie pozwolenie na budowę, które wcześniej uzyskał sprzedający. Pozwolenie zostało wydane w 2022 r. (czerwiec – decyzja ostateczna). Czy mogę je przejąć i kontynuować inwestycję, czy też będzie konieczne wystąpienie o nowy taki dokument?

Zgodnie z art. 40 prawa budowlanego (dalej: p.b.) decyzja o pozwoleniu na budowę może zostać przeniesiona na innego inwestora, jeżeli:

Pozostało 96% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.