Dziennik Gazeta Prawana logo

Od 2016 roku Polacy mogą mieć problemy z uzyskaniem szczepień ochronnych

Zdrowie, szczepionka
Samorząd lekarski zaapelował do ministra o zmianę przepisów,ShutterStock
13 sierpnia 2015

Część medyków podstawowej opieki zdrowotnej straci uprawnienia do wykonywania szczepień ochronnych. Powód? Nie odbyli obowiązkowego szkolenia.

Zgodnie z par. 6 rozporządzenia z 18 sierpnia 2011 r. w sprawie obowiązkowych szczepień ochronnych (Dz.U. z 2011 r. nr 182, poz. 1086 ze zm.) do ich przeprowadzania są uprawnione osoby, które odbyły w ramach doskonalenia zawodowego kurs lub szkolenie w tym zakresie, ewentualnie mają specjalizację (np. z pediatrii), której program obejmował tematykę szczepień. Natomiast zgodnie z art. 67 pkt 3 ustawy z 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (t.j. Dz.U. z 2013 r. poz. 947 ze zm.) szczepionki mogą do końca 2015 r. wykonywać lekarze lub felczerzy, pielęgniarki, położne i higienistki szkolne, niemające kwalifikacji określonych w rozporządzeniu, o ile mają 2,5-letnią praktykę w wykonywaniu takiego świadczenia.

Pozostało 61% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.