Choinka, kolędy i pyszne jedzenie to najważniejsze elementy rodzinnej Wigilii. Zgodnie z tradycją na stole powinno być 12 potraw, które w zależności od regionu nieco się różnią. Poniżej przedstawiamy uniwersalne propozycje.
.
1 Barszcz z uszkami Coraz większe problemy sprawia znalezienie do niego odpowiednich składników. Niecierpliwi mogą wybierać z dużej oferty gotowych produktów.
ShutterStock
2 Bigos Jego zapach towarzyszy nam w świątecznych przygotowaniach, ponieważ najlepszy jest ten gotowany przez parę dni.
ShutterStock
3 Karp Niektórzy twierdzą, że "smakuje mułem", jednak coroczne walki o najlepszą sztukę pokazują, że zwolenników tego przysmaku jest więcej.
ShutterStock
4 Sałatka jarzynowa Niekwestionowana królowa świątecznego stołu.
ShutterStock
5 Śledzie Po kaszubsku, z cebulką, w formie tatara lub rolmopsów. Im więcej, tym lepiej.
ShutterStock
6 Pierogi Tradycyjnie nadziewane kapustą i grzybami. Coraz częściej pojawiają się jednak w urozmaiconej wersji np. ze szpinakiem lub kaszą gryczaną.
ShutterStock
7 Ryba po grecku Pomimo nazwy to typowo polskie danie, w jego skład wchodzi smażona ryba i warzywa.
ShutterStock
8 Kutia Pochodzący ze wschodu deser, składający się z pszenicy, maku, miodu i bakalii.
ShutterStock
9 Kompot wigilijny Ma charakterystyczny smak i zapach. W sklepie można kupić gotowe mieszanki owoców do jego przygotowania.
ShutterStock
10 Piernik Z dżemowym nadzieniem i polewą czekoladową. Idealny smak gwarantuje wcześniejsze przygotowanie ciasta.
ShutterStock
11 Makowiec Kolejny sposób na wykorzystanie maku. Tym razem z lukrem.
ShutterStock
12 Sernik Ciasto uniwersalne, ale bez niego święta nie smakują tak, jak powinny.
ShutterStock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję