Od początku maja w Niemczech odnotowano 1064 przypadki zakażenia zjadliwym szczepem pałeczki okrężnicy EHEC - poinformował w środę niemiecki Instytut im. Roberta Kocha. Od wtorku liczba zgłoszonych zachorowań wzrosła o 365.

Według RKI 470 osób zapadło na groźny dla życia zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), powodowany przez toksyny bakterii EHEC. Do wtorku zgłoszono dziewięć zgonów wskutek HUS - podaje instytut w komunikacie. Dodaje, że cztery kolejne osoby zmarły wskutek innych niż HUS powikłań po zakażeniu EHEC.

Niemieckie media informują tymczasem o 15 ofiarach śmiertelnych enterokrwotocznej E. coli oraz około 1500 potwierdzonych przypadków zachorowań bądź podejrzeń infekcji.

Różnice pomiędzy informacjami RKI a informacjami mediów wynikają z tego, że RKI z opóźnieniem publikuje dane przekazywane przez władze poszczególnych niemieckich krajów związkowych, na których z kolei opierają się media.

Przypadki zakażenia EHEC potwierdzono we wszystkich krajach związkowych Niemiec, najwięcej w Szlezwiku-Holsztynie (121), Hamburgu (97), Nadrenii Północnej-Westfalii (75) i Dolnej Saksonii (51).

Pierwszy przypadek zespołu hemolityczno-mocznicowego - który objawia się rozpadem krwinek czerwonych oraz niewydolnością nerek, często wymagającą dializ - zdiagnozowano w Niemczech już 2 maja. Apogeum zachorowań nastąpiło między 16 a 20 maja. W tym okresie potwierdzano ponad 30 przypadków HUS dziennie.

Instytut Roberta Kocha informuje o największej dotychczas w skali świata epidemii zakażeń EHEC oraz HUS, także największej w Niemczech. Nietypowe jest to, że chorują głównie dorośli, zwłaszcza kobiety. Wcześniej bakteria atakowała głównie dzieci. W 2010 r. RKI odnotował w sumie 65 przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego. Tylko sześcioro chorych miało więcej niż 18 lat.

Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka nadal ostrzega przed spożywaniem sałaty, ogórków i pomidorów na surowo, szczególnie na północy Niemiec. Badania epidemiologiczne przeprowadzone przez Instytut Roberta Kocha oraz władze Hamburga wykazały, że chorzy znacznie częściej niż osoby zdrowe spożywali surowe pomidory, ogórki sałatkowe i sałatę.

Niemieccy eksperci gorączkowo poszukują źródła zakażeń. Niektóre laboratoria badają również zieloną pietruszkę i truskawki.

Według Niemieckiego Związku Rolników z powodu epidemii zakażeń EHEC i spadku popytu na świeże warzywa niemieccy rolnicy tracą dziennie około 3 mln euro.