Kilka dni temu gmina zawarła umowę z powiatem w sprawie udzielenia mu dotacji celowej na dofinansowanie remontu drogi powiatowej. Umowa nie zawiera wprost terminu wykorzystania dotacji, ale napisano, że podstawą jest art. 250 ustawy o finansach publicznych. Zwrócono nam uwagę, że konieczne jest zawarcie w umowie dokładniejszych informacji dotyczących m.in. terminu wykorzystania. Czy można jeszcze podpisać aneks?
Pytanie dotyczy pomocy finansowej udzielanej w formie dotacji celowej. Nie ma wątpliwości, że gmina może taką dotację przekazać powiatowi. Wynika to z art. 216 ust. 2 ustawy o finansach publicznych (dalej: u.f.p.), zgodnie z którym wydatki budżetu jednostki samorządu terytorialnego są przeznaczone na realizację zadań określonych w odrębnych przepisach, a w szczególności na:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.