PYTANIE. Czy w zezwoleniach na sprzedaż napojów alkoholowych wójt lub burmistrz musi zapisać w pouczeniu informację o prawie do zrzeczenia się odwołania od decyzji oraz o skutkach zrzeczenia się tego odwołania? Prawo przedsiębiorcy otrzymującego decyzję wynika z art. 127a kodeksu postępowania administracyjnego. Czy konieczne jest powielanie tego przepisu w pouczeniu do zezwolenia? Jakie elementy musi zawierać zezwolenie na sprzedaż alkoholu?
ODPOWIEDŹ. Pouczenie o prawie do zrzeczenia się odwołania i skutkach tego zrzeczenia powinno się znaleźć w zezwoleniu na sprzedaż alkoholu, w przeciwnym razie jest ono niekompletne. Luki w pouczeniu nie można zastąpić poprzez ogólne powołanie się na przepisy kodeksu postępowania administracyjnego (dalej: k.p.a.).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
