Dziennik Gazeta Prawana logo

Faktury za wodę lepiej wysyłać za potwierdzeniem odbioru

kran z wodą wodociągi woda
Odbiorca usług dokonuje zapłaty za dostarczoną wodę lub odprowadzone ścieki w terminie określonym w fakturzeshutterstock
18 listopada 2023

W trakcie kontroli regionalna izba obrachunkowa zarzuciła naszemu wójtowi, że faktury za wodę/odprowadzanie ścieków doręczane są mieszkańcom bez potwierdzenia odbioru, co ma wpływ na niską ściągalność należności. W naszej ocenie wysyłanie poczty z potwierdzeniem odbioru znacznie zwiększa wydatki budżetowe. Czy jest to naruszenie?

W art. 42 ust. 5 ustawy o finansach publicznych (dalej: u.f.p.) postanowiono, że jednostki sektora finansów publicznych są obowiązane do ustalania przypadających im należności pieniężnych, w tym mających charakter cywilnoprawny, oraz terminowego podejmowania w stosunku do zobowiązanych czynności zmierzających do wykonania zobowiązania. Nie ma zatem wątpliwości co do tego, że jednostka sektora finansów publicznych (taki status ma m.in. gmina) zobowiązana jest ustalać przypadające jej należności, a do nich należą w szczególności opłaty za wodę i odprowadzanie ścieków. Wymaga jednak podkreślenia, że przepisy wspomnianej wyżej ustawy o finansach publicznych nie regulują metodyki postępowania w związku z doręczaniem rachunków za te usługi.

Pozostało 87% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.