Rada gminy na następnej sesji ma przyjąć uchwałę w sprawie opłaty targowej na 2025 r. Wójt zamierza wprowadzić preferencję w opłacie dla podmiotów handlujących, które uiszczą ją z góry za przynajmniej jeden miesiąc. Wtedy opłata wyniesie 50 proc. stawki. Czy jest to zgodne z prawem?
Rada gminy może wprowadzić opłatę targową, co jest zgodne z ustawą o podatkach i opłatach lokalnych (dalej: u.p.o.l.). Jej art. 15 wskazuje, że wspomnianą opłatę pobiera się od osób fizycznych, prawnych oraz jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, dokonujących sprzedaży na targowiskach. Targowiska to wszelkie miejsca, w których jest prowadzona sprzedaż. Przy czym opłacie targowej nie podlega sprzedaż dokonywana w budynkach lub w ich częściach. Pobiera się ją niezależnie od należności przewidzianych w odrębnych przepisach za korzystanie z urządzeń targowych oraz za inne usługi świadczone przez prowadzącego targowisko.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.