Dziennik Gazeta Prawana logo

Gmina nie może żądać od mieszkańca dowodów wnoszenia opłat za śmieci w innej miejscowości

śmieci, odpady, segregacja
Dokumenty potwierdzające przebywanie poza miejscem stałego zameldowania nie konieczne do ustalenia wysokości opłaty za odbiór śmieciShutterStock
29 stycznia 2025

Urząd gminy próbuje uszczelnić system gospodarowania odpadami komunalnymi. Czy rada może w uchwale wprowadzić wymóg, by do deklaracji na odpady komunalne mieszkańcy dodawali załączniki, np. oświadczenie o zamieszkaniu poza gminą oraz kopię dokumentu potwierdzającego uiszczenie opłaty w innym miejscu zamieszkania?

Deklarację o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi – zgodnie z art. 6m ust. 1 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (dalej: u.c.p.g.) – muszą złożyć do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta m.in.:

Pozostało 95% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.