W naszej gminie placówki oświatowe mają tzw. obsługę wspólną. Czy jest dopuszczalne, aby pod nieobecność dyrektora szkoły, który np. przebywa na zwolnieniu lekarskim lub jest na urlopie, wydatek danej placówki szkolnej zatwierdzał do wypłaty kierownik jednostki obsługującej?
Skrót artykułu
Zasady tzw. wspólnej obsługi w przypadku jednostki samorządu terytorialnego o statusie gminy określają art. 10a–art. 10d ustawy o samorządzie gminnym (dalej: u.s.g.). Wynika z nich, że gmina może zapewnić wspólną obsługę, w szczególności administracyjną, finansową i organizacyjną:
Autopromocja
Pozostało 94% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 94% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.