Spółka zajmuje się pobieraniem próbek do diagnostyki, co dla społeczności lokalnej jest ważnym działaniem z zakresu ochrony zdrowia. Zwróciła się do burmistrza miasta z prośbą o oddanie w użyczenie małego lokalu położonego w budynku komunalnym w centrum miasta. Czy burmistrz może bezterminowo oddać lokal, czy jednak potrzebne jest zezwolenie rady gminy?
W art. 710 kodeksu cywilnego (dalej: k.c.) postanowiono, że przez umowę użyczenia użyczający zobowiązuje się zezwolić biorącemu, przez czas oznaczony lub nieoznaczony, na bezpłatne używanie oddanej mu w tym celu rzeczy. Istotą umowy użyczenia jest nieodpłatność, co może być kontrowersyjne w kontekście oddawania w użyczenie nieruchomości pozostających w zasobie komunalnym. Aczkolwiek warto również dodać, że zgodnie z art. 713 k.c. „biorący do używania ponosi zwykłe koszty utrzymania rzeczy użyczonej”.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.