Dziennik Gazeta Prawana logo

Dlaczego rada powiatu musi wyrazić odrębną zgodę na bonifikatę od każdej nieruchomości? [Poradnia samorządowa]

Dokumenty
Shutterstock
12 listopada 2024

Rada powiatu podjęła uchwałę w sprawie zasad gospodarowania nieruchomościami stanowiącymi własność powiatu. W akcie tym m.in. wyraziła generalną zgodę na udzielenie bonifikaty od opłat z tytułu trwałego zarządu oraz określenie maksymalnej stawki procentowej tej bonifikaty. Chodziło o to, aby nie podejmować osobnej uchwały dla każdej nieruchomości, która byłaby objęta taką bonifikatą. Czy wskazane regulacje są prawidłowe?

Opisane regulacje uchwały nie są prawidłowe, gdyż rada powiatu przekroczyła swoje kompetencje. Możliwość udzielania bonifikat od opłat z tytułu trwałego zarządu nieruchomością reguluje art. 84 ust. 3 ustawy o gospodarce nieruchomościami (dalej: u.g.n.). Zgodnie z tym przepisem właściwy organ może udzielić, za zgodą odpowiednio wojewody albo rady lub sejmiku, bonifikaty od opłat rocznych ustalonych zgodnie z art. 83 ust. 2 u.g.n., jeżeli nieruchomość jest oddana:

Pozostało 96% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.