Czy gmina może zainwestować w rozbudowę zbiornika wodnego na terenie nieruchomości stanowiącej własność spółki wodnej? Celem jest zapewnienie dostaw ciągłych wody dla okolicznych mieszkańców. Spółka nie ma wystarczających środków, aby samodzielnie wykonać zadanie. Czy gmina może sfinansować to zadanie w ramach bezpośredniej inwestycji (a nie dotacji)?
Zacznijmy od przypomnienia podstaw prawnych funkcjonowania spółek wodnych. Z art. 441 prawa wodnego wynika m.in., że spółki wodne oraz związki wałowe są niepublicznymi formami organizacyjnymi, które nie działają w celu osiągnięcia zysku, zrzeszają osoby fizyczne lub prawne na zasadzie dobrowolności i mają na celu zaspokajanie wskazanych przepisami ustawy potrzeb w zakresie gospodarowania wodami (ust. 1).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)