PYTANIE. Pracownik naszego starostwa prowadzi działalność gospodarczą w zakresie geodezji. Jego obowiązki w starostwie nie wiążą się z zakresem tej działalności. Dowiedzieliśmy się jednak, że prowadzi działalność także w trakcie pracy w urzędzie, np. przesyła e-maile do swoich klientów. Czy powinniśmy go zwolnić?
Skrót artykułu
ODPOWIEDŹ. Tak, pracodawca po powzięciu informacji o prowadzeniu działalności w trakcie wykonywania obowiązków w urzędzie powinien rozwiązać umowę z pracownikiem na podstawie art. 30 ust. 2 ustawy o pracownikach samorządowych (dalej: u.p.s.).
Autopromocja
Pozostało 92% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 92% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)