Spór o 1000 zł dla przyszłego nauczyciela kontraktowego. Kto ma prawo do świadczenia?

Nauczyciel
Zgodnie z art. 53a ust. 2 ustawy – Karta nauczyciela świadczenie na start wypłacane jest nauczycielowi do 30 września roku, w którym nauczyciel rozpoczął stażShutterStock
12 września 2019

Czy osoby, które rozpoczęły staż w roku szkolnym 2018/2019, a w obecnym go kontynuują, otrzymają świadczenie na start? Eksperci są podzieleni, a Ministerstwo Edukacji Narodowej uważa, że nie.

Od 1 września młodzi nauczyciele rozpoczynający pracę w oświacie mogą liczyć na pomoc materialną w wysokości 1000 zł. Jest to świadczenie na start, które wprowadziła nowelizacja Karty nauczyciela z 13 czerwca 2019 r. (Dz.U. poz. 1287). Pomoc należy się pedagogom, którzy odbywają staż na nauczyciela kontraktowego. Procedura ta w praktyce czasami rozciąga się (zwłaszcza gdy rozpoczęła się jeszcze przed nowelizacją) na okres przypadający w dwóch latach szkolnych. W związku z tym pojawiło się pytanie, czy pieniądze należy wypłacić tym, którzy rozpoczęli staż przed 1 września 2019 r.

Pozostało 90% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.