W jakich przypadkach można dokonać wypłaty zaliczki na poczet dywidendy

Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & Szlęzak
Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & SzlęzakDGP
26 kwietnia 2010

Czy możliwość wypłaty zaliczki na poczet dywidendy musi być przewidziana w umowie spółki lub jej statucie?

Zgodnie z art. 194 i 349 kodeksu spółek handlowych (k.s.h.) umowa lub statut spółki muszą przewidywać taką możliwość. Warunkiem niezbędnym dla wypłaty zaliczki na poczet dywidendy jest posiadanie przez spółkę środków wystarczających na wypłatę. Ponadto zatwierdzone sprawozdanie finansowe spółki za ostatni rok obrotowy musi wykazywać zysk. W przypadku spółki akcyjnej dodatkowo na wypłatę zgodę musi wyrazić rada nadzorcza. Wysokość zaliczki nie może przekroczyć połowy zysku osiągniętego od końca ostatniego roku obrotowego wykazanego w sprawozdaniu finansowym, powiększonego o kapitały rezerwowe utworzone z zysku, którymi w celu wypłaty zaliczek może dysponować zarząd i pomniejszonego o niepokryte straty oraz udziały lub akcje własne. W przypadku spółki akcyjnej sprawozdanie finansowe musi być zbadane przez biegłego rewidenta.

Pozostało 27% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.