Nabyłem akcje, żeby uzyskać prawo do dywidendy. Po jej uchwaleniu okazało się jednak, że spółka wypłaciła uprzednio zaliczkę na poczet dywidendy. Wypłacając mi dywidendę, pomniejszyła ją o kwotę zaliczki wypłaconej uprzednio zbywcy akcji. Czy słusznie?
Uprawnionymi do dywidendy za dany rok obrotowy są akcjonariusze, którym akcje przysługują w dniu powzięcia uchwały o podziale zysku, choć statut może upoważnić walne zgromadzenie do przesunięcia dnia dywidendy, tj. dnia, według którego ustala się krąg akcjonariuszy uprawnionych do otrzymania dywidendy (art. 348 par. 2 kodeksu spółek handlowych).
Autopromocja
Pozostało 29% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 29% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)