Dziennik Gazeta Prawana logo

Jakie zmiany w umowach o zamówienia publiczne są dopuszczalne

Paweł Granecki, radca prawny prowadzący Kancelarię Doradztwa Prawnego Paweł Granecki
Paweł Granecki, radca prawny prowadzący Kancelarię Doradztwa Prawnego Paweł GraneckiDGP
5 lutego 2009

Czy zmiana umowy o zamówienia publiczne może obejmować wszystkie istotne postanowienia umowy?

Przepis art. 144 ust. 1 prawa zamówień publicznych (p.z.p.) określa zasady dokonywania zmian w umowie zamówienia publicznego. Ustawodawca podtrzymuje co do zasady zakaz zmian w umowie, chyba że zamawiający przewidział możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu o zamówieniu lub specyfikacji istotnych warunków zamówienia oraz określił warunki zmiany. Jakich elementów umowy mogą dotyczyć te zmiany? Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego z 28 czerwca 2000 r. (IV CKN 70/00) możliwość zmiany obejmuje wszystkie istotne postanowienia umowy ().

Pozostało 54% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.