Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy udział wspólnika w spółce jawnej może być wypowiedziany przez jego wierzyciela

Agata Okorowska, radca prawny z Kancelarii Prawnej Law-Taxes.pl we Wrocławiu
Agata Okorowska, radca prawny z Kancelarii Prawnej Law-Taxes.pl we WrocławiuDGP
26 lipca 2011

Kiedy można wypowiedzieć umowę spółki jawnej?

Istota spółek osobowych opiera się na osobistych powiązaniach wspólników. Oznacza to, że skład osobowy spółki jawnej powinien być możliwie stabilny. Nie można jednak wykluczyć możliwości wystąpienia wspólnika ze spółki. Stosownie do przepisów art. 61 kodeksu spółek handlowych (k.s.h.) wspólnik spółki jawnej może wypowiedzieć umowę spółki na sześć miesięcy przed końcem roku obrotowego, chyba że umowa spółki przewiduje inny okres wypowiedzenia, bądź zawarta jest na czas oznaczony. Co do zasady umowy spółki zawartej na czas oznaczony wspólni nie może wypowiedzieć. Wspólnicy mogą jednak przewidzieć taką ewentualność, wprowadzając odpowiednie regulacje w umowie spółki. Nie ma również przeszkód, aby termin wypowiedzenia umowy spółki zawartej na czas nieokreślony był dłuższy lub krótszy niż 6 miesięcy, jeżeli przewiduje to umowa.

Pozostało 35% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.