Dziennik Gazeta Prawana logo

Bez poinformowania ministra sprawiedliwości sędzia nie popracuje dłużej

Czy starsi sędziowie, którzy chcą pracować do 67. roku życia, muszą składać oświadczenia ministrowi sprawiedliwości? Na to pytanie już niedługo odpowie Sąd Najwyższy.

Sprawa dotyczy sędzi, która ukończyła 65. rok życia i na mocy art. 69 par. 1a prawa o ustroju sądów powszechnych (Dz.U. z 2015 r. poz. 133, dalej: u.s.p.) miała przejść w stan spoczynku. Przepis ten jest wyjątkiem od zasady, że sędziowie przechodzą w stan spoczynku w wieku 67 lat (art. 69 par. 1 u.s.p.). Obejmuje on sędziów – kobiety, urodzone do 30 września 1973 r., oraz sędziów – mężczyzn, którzy urodzili się do 30 września 1953 r.

Pozostało 85% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.