Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy członkowie zarządu spółki z ograniczoną odpowiedzialnością muszą złożyć swoje podpisy

Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & Szlęzak
Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & SzlęzakDGP
28 marca 2011

Czy wszyscy członkowie zarządu spółki z o.o. są zobowiązani podpisać roczne sprawozdanie finansowe? W jakim terminie należy to uczynić?

Zgodnie z art. 51 ust. 1 ustawy o rachunkowości roczne sprawozdanie finansowe powinno zostać sporządzone w terminie 3 miesięcy od końca roku obrotowego. W przypadku podmiotów, których rok obrotowy pokrywa się z rokiem kalendarzowym, termin ten upływa 31 marca. Sporządzenie sprawozdania finansowego oznacza także jego podpisanie. Zgodnie z art. 52 ust. 2 ustawy o rachunkowości sprawozdanie finansowe powinno być podpisane przez osobę, której powierzono prowadzenie ksiąg rachunkowych, prezesa zarządu, a w przypadku kiedy spółka ma zarząd wieloosobowy – przez każdego członka zarządu. Składając podpisy, każda z osób powinna opatrzyć swój podpis datą jego złożenia.

Pozostało 42% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.