Dziennik Gazeta Prawana logo

Przyjąłeś mandat? To nie masz prawa do odwołania, nawet jeśli kara była bezprawna

21 czerwca 2013

Nawet jeśli Trybunał Konstytucyjny orzeknie niekonstytucyjność przepisu, na podstawie którego wystawiony został mandat, to od przyjętej kary nie można się odwołać. Zdaniem Ireny Lipowicz, rzecznika praw obywatelskich jest to niezgodne z konstytucją.

Dlatego wystąpiła ona do trybunału o zbadanie w tym zakresie przepisu art. 101 par. 1 zd. 1 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia (k.p.s.w.) z art. 190 ust. 4 ustawy zasadniczej.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.