Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy uchwała o połączeniu spółek może być zaskarżona powództwem o stwierdzenie jej nieważności

dr hab. Katarzyna Bilewska, adwokat, kieruje zespołem sporów korporacyjnych w Kancelarii Salans
dr hab. Katarzyna Bilewska, adwokat, kieruje zespołem sporów korporacyjnych w Kancelarii SalansDGP
29 grudnia 2010

Czy możliwe jest zaskarżenie uchwały dotyczącej połączenia spółek?

Jednym z etapów łączenia się spółek jest tzw. faza właścicielska, w której wspólnicy łączących się spółek podejmują decyzję co do połączenia. W przypadku spółek kapitałowych etap ten obejmuje podjęcie przez zgromadzenie wspólników (walne zgromadzenie) uchwał o połączeniu zgodnie z art. 506 kodeksu spółek handlowych (k.s.h.).

Pozostało 46% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.