Czy decyzja o warunkach zabudowy powinna być zgodna ze studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy? Jakie jest znaczenie tego dokumentu dla aktów planistycznych gminy?
W wyroku z 6 sierpnia 2009 roku Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie (sygn. akt II OSK 1250/08) przyjął następującą tezę: przepis art. 9 ust. 5 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym nie oznacza, że decyzje administracyjne w przedmiocie warunków zabudowy mogą być sprzeczne z jego ustaleniami. Na pierwszy rzut oka wyrok ten wydaje się bardzo kontrowersyjny, ponieważ oznacza on tyle, że w przeciwieństwie do utrwalonej dotychczas linii orzecznictwa należy uwzględniać uwarunkowania wynikające ze studium przy ocenie analizowanego obszaru w celu ustalenia wymagań dla nowej zabudowy i zagospodarowania terenu. Bliższe zapoznanie się uzasadnieniem wyroku pozwala jednak przyjąć, że (i) istnieją racjonalne przesłanki za przyjęciem zaprezentowanej powyżej tezy, (ii) wykładnia celowościowa tego przepisu prowadzi do wniosku, że dotychczasowa praktyka wcale nie powinna odbiegać zasadniczo od tego, co znajdujemy w tym wyroku.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
