Dziennik Gazeta Prawana logo

Zastępowanie nieobecnych pracowników w firmie męża nie oznacza od razu ubezpieczenia z tytułu współpracy

zus
ShutterStock
7 listopada 2024

ZUS wydał decyzję, w której stwierdził, że moja żona nie podlega ubezpieczeniom z tytułu umowy o pracę, ale jako mój współpracownik. Jest zatrudniona na 1/5 etatu, a jej wkład w zyski firmy jest niewielki, bo jej głównym obowiązkiem jest zastępowanie innych pracowników podczas ich nieobecności. Czy mogę kwestionować decyzję ZUS?

Przede wszystkim trzeba odwołać się do definicji współpracownika zawartej w art. 8 ust. 11 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Wynika z niej, że za osobę współpracującą m.in. z osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność uważa się małżonka, dzieci własne, dzieci drugiego małżonka i dzieci przysposobione, rodziców, macochę i ojczyma oraz osoby przysposabiające, jeżeli pozostają z nimi we wspólnym gospodarstwie domowym i współpracują przy prowadzeniu tej działalności (nie dotyczy to osób, z którymi została zawarta umowa o pracę w celu przygotowania zawodowego).

Pozostało 75% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.