Dziennik Gazeta Prawana logo

Dlaczego ZUS może uznać, że cudzoziemiec mający zezwolenie na pobyt czasowy podlega obowiązkowym ubezpieczeniom? [Poradnia ubezpieczeniowa]

zus
ShutterStock
27 lipca 2023

ZUS uznał, że nasz zleceniobiorca podlega ubezpieczeniom społecznym i ubezpieczeniu chorobowemu. Jednak naszym zdaniem nie jest to decyzja prawidłowa, bo zleceniobiorca nie jest obywatelem Polski i przebywa w naszym kraju jedynie czasowo (ma zezwolenie na pobyt czasowy). ZUS nie wziął tego pod uwagę i uznał, że cudzoziemiec przebywa w Polsce na stałe. Na jakie argumenty powołać się w odwołaniu? 

Z art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (dalej: ustawa systemowa) wynika, że obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej wykonują pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której stosuje się przepisy dotyczące zlecenia.

Pozostało 97% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.