Ubiegam się o rentę rodzinną po moim ojcu. Mam 28 lat, nie uczę się i nie pracuję, bo choruję, a moja choroba rozpoczęła się w trakcie studiów, miałem wówczas 23 lata. ZUS jednak stwierdził, że nie byłem wówczas niezdolny do pracy, mimo że z dokumentacji medycznej wyraźnie wynika, kiedy zacząłem chorować. Czy ZUS ma rację?
Przede wszystkim trzeba odwołać się do przepisów ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (dalej: ustawa emerytalna), która ustanawia warunki uzyskania prawa do renty rodzinnej. Zgodnie z art. 67 ust. 1 ustawy emerytalnej do renty rodzinnej mogą być uprawnieni następujący członkowie rodziny:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.