Dziennik Gazeta Prawana logo

Od zapomogi przyznanej choremu pracownikowi nie trzeba odprowadzać składek

Od zapomogi przyznanej choremu pracownikowi nie trzeba odprowadzać składek
Od zapomogi przyznanej choremu pracownikowi nie trzeba odprowadzać składekShutterStock
25 lipca 2024

Nasz wieloletni pracownik długo chorował, a obecnie przechodzi rehabilitację. Chcieliśmy udzielić mu bezzwrotnej zapomogi na ten czas. Czy taka zapomoga wchodzi do podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne?

Zasady oskładkowania pracowników zostały określone w art. 18 ust. 1‒2 oraz art. 20 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Wynika z nich, że podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne pracowników stanowi przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych z wyłączeniem:

Pozostało 89% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.