Dziennik Gazeta Prawana logo

Odszkodowanie wypłacone pracownikowi na mocy ugody sądowej nie podlega oskładkowaniu

Nasz klient zwolnił pracownika za wypowiedzeniem. Pracownik złożył odwołanie do sądu. W trakcie postępowania doszło do zawarcia ugody sądowej, na mocy której pracodawca cofnął oświadczenie o rozwiązaniu umowy; strony zawarły porozumienie o rozwiązaniu umowy o pracę, a pracodawca ma wypłacić pracownikowi odszkodowanie. Czy od takiego odszkodowania należy odprowadzić składki?

Ogólne zasady oskładkowania przychodów pracowników zawarto w art. 18 ust. 1–2 oraz art. 20 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (dalej: ustawa systemowa), zgodnie z którymi podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne pracowników stanowi przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych z wyłączeniem:

Pozostało 95% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.