Naszemu pracownikowi urodziło się dziecko. Chciałby skorzystać z urlopu rodzicielskiego, podczas gdy jego żona będzie otrzymywać zasiłek macierzyński. W jakiej wysokości zasiłek powinniśmy mu wypłacić? Czy trzeba wystąpić do pracodawcy matki dziecka, aby potwierdził, czy złożyła tzw. długi wniosek zasiłkowy? A może wystarczy oświadczenie pracownika?
Uprawnienia do urlopu rodzicielskiego określa art. 1821a kodeksu pracy (dalej: k.p.). Zgodnie z jego par. 1 pracownicy – rodzice dziecka – mają prawo do urlopu rodzicielskiego w celu sprawowania opieki nad dzieckiem w wymiarze do 41 tygodni ‒ w przypadku urodzenia się jednego dziecka, lub 43 tygodni, gdy dzieci urodziło się więcej. Dłuższy wymiar urlopu przysługuje rodzicom dziecka mającego zaświadczenie, o którym mowa w art. 4 ust. 3 ustawy o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”, dla których wymiar tego urlopu wynosi odpowiednio 65 i 67 tygodni.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.