15 listopada 2022 r. zakończyłam pracę u swojego dotychczasowego pracodawcy. Przebywałam już wówczas na zwolnieniu lekarskim, które wciąż jeszcze trwa. Jednak od 5 grudnia 2022 r. zaczynam pracę w nowym miejscu. Czy rozpoczęcie spowoduje utratę zasiłku? Podejrzewam, że tak, ale zastanawiam się, czy stracę zasiłek za cały okres zwolnienia, czy tylko od 5 grudnia 2022 r.?
Ustanie tytułu ubezpieczeniowego nie jest przeszkodą do pobierania zasiłku chorobowego. Niezdolność do pracy rozpoczęta w trakcie trwania tego tytułu uprawnia do pobierania zasiłku chorobowego także po jego ustaniu. W pewnych przypadkach możliwe jest pobieranie zasiłku także wtedy, gdy choroba rozpoczęła się już po ustaniu tytułu. Muszą być wtedy spełnione dodatkowe warunki określone w art. 7 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (dalej: ustawa zasiłkowa). Zgodnie z nim zasiłek chorobowy przysługuje również osobie, która stała się niezdolna do pracy po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli niezdolność do pracy trwała bez przerwy co najmniej 30 dni i powstała:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)