Nasz pracownik odwołał się do sądu od wypowiedzenia umowy o pracę. Sąd uznał, że podlegał okresowi ochronnemu, i przywrócił go do pracy. Po powrocie pracownik wystąpił z powództwem o wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy. W trakcie poprzedniego procesu nie zgłaszał takiego żądania. Czy może zrobić to teraz?
Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy się odwołać do przepisów kodeku pracy. Zgodnie z art. 47 pracownikowi, który podjął pracę w wyniku przywrócenia do pracy, przysługuje wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy, nie więcej jednak niż za dwa miesiące, a gdy okres wypowiedzenia wynosił trzy miesiące – nie więcej niż za jeden miesiąc. Jeżeli jednak umowę o pracę rozwiązano z:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)