Jakie informacje powinny być zawarte w ewidencji czasu pracy

Agnieszka Lechman-Filipiak, radca prawny Kancelaria Linklaters
Agnieszka Lechman-Filipiak, radca prawny Kancelaria LinklatersDGP
24 października 2008

Pracodawca ma obowiązek prowadzić ewidencję czasu pracy pracownika. Jakie informacje powinny być w niej zawarte? Czy obowiązek prowadzenia ewidencji dotyczy wszystkich pracodawców? Czy w przypadku pracowników objętych zadaniowym czasem pracy można nie prowadzić ewidencji?

Obowiązek prowadzenia ewidencji czasu pracy wynika z art. 149 k.p. Przepis ten nie precyzuje, jakie informacje powinny być zawarte w ewidencji. Szczegółowe wymogi w tym zakresie wynikają z rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 28 maja 1996 r. w sprawie zakresu prowadzenia przez pracodawców dokumentacji w sprawach związanych ze stosunkiem pracy oraz sposobu prowadzenia akt osobowych pracownika. Zgodnie z par. 8 ust. 1 tego rozporządzenia pracodawca powinien założyć i prowadzić dla każdego pracownika kartę ewidencji czasu pracy w zakresie obejmującym: pracę w poszczególnych dobach, w tym pracę w niedziele i święta, w porze nocnej, w godzinach nadliczbowych oraz w dni wolne od pracy wynikające z rozkładu czasu pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy, a także dyżury, urlopy, zwolnienia od pracy oraz inne usprawiedliwione lub nieusprawiedliwione nieobecności w pracy. W stosunku do pracowników młodocianych pracodawca uwzględnia w ewidencji także czas ich pracy przy pracach wzbronionych młodocianym, których wykonywanie jest dozwolone w celu odbycia przez nich przygotowania zawodowego.

Pozostało 15% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.