Przy podpisywaniu umowy o pracę w nowym zakładzie pracy kadrowa poinformowała mnie o każdorazowej konieczności informowania jej o podjęciu przeze mnie dodatkowego zatrudnienia. Sprawdziłem i nie mam żadnych zapisów tego rodzaju w umowie. Czy jestem faktycznie zobowiązany do udzielania takich informacji i czy w takim przypadku podpisana przeze mnie umowa nie powinna zwierać stosownych zapisów w tym zakresie? Czy pracodawca może żądać ode mnie takich informacji?
Już na wstępie należy zaznaczyć, że wśród przepisów kodeksu pracy (dalej: k.p.) określających, jakich informacji pracodawca może żądać od pracownika (art. 221 k.p.), nie ma obowiązku informowania pracodawcy o zamiarze podjęcia dodatkowego zatrudnienia. Ponadto, zgodnie z art. 10 par. 1 k.p., każdy ma prawo do swobodnie wybranej pracy. Nikomu, z wyjątkiem przypadków określonych w ustawie, nie można zabronić wykonywania zawodu. Orzecznictwo nie jest jednak jednolite.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)