Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy właścicielka jednoosobowej spółki musi płacić składki na ZUS? TK odracza sprawę

pieniądze, podatki
TK nie rozstrzygnął czy właścicielka jednoosobowej spółki z.o.o., która nie pracowała na rzecz swojej spółki, powinna odprowadzać składki na ZUS tak, jakby była w spółce zatrudniona.ShutterStock
3 czerwca 2014

Trybunał Konstytucyjny nie rozstrzygnął czy właścicielka jednoosobowej spółki z.o.o., która nie pracowała na rzecz swojej spółki, powinna odprowadzać składki na ZUS tak, jakby była w spółce zatrudniona.

TK postanowił odroczyć rozstrzygnięcie dotyczące zgodności z ustawą zasadniczą art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych w części, w jakiej każe uważać za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność także wspólnika jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. O nowym terminie uczestnicy postępowania zostaną powiadomieni na piśmie.

Pozostało 63% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GazetaPrawna.pl / Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.