Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia nie może nastąpić w okresie pobierania przez pracownika zasiłku chorobowego z tytułu niezdolności do pracy. Czy dopuszczalne jest zwolnienie pracownika, jeśli otrzymywał on takie świadczenie w sposób nieuprawniony?
Ustawa z 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (t.j. Dz.U. z 1998 r. nr 21, poz. 94 z późn. zm.) przewiduje możliwość rozwiązania z pracownikiem kontraktu bez wypowiedzenia, jeśli niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze trzy miesiące (art. 53 par. 1 pkt 1 lit. b k.p.). Wydaje się, że wyrażenie „w okresie pobierania zasiłku” należy rozumieć jako okres faktycznego pobierania przez pracownika zasiłku chorobowego. Dopóki podwładny go uzyskuje, dopóty jego stosunek pracy podlega ochronie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.