Pracownik zobowiązany jest wykonywać profilaktyczne badania zdrowotne zlecone mu przez pracodawcę. Z jakimi konsekwencjami może się spotkać pracownik, który odmawia poddania się takim badaniom?
W okresie zatrudnienia zdolność psychofizyczna pracownika do wykonywania pracy podlega weryfikacji podczas okresowych badań lekarskich. Ponadto, w przypadku niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni, spowodowanej chorobą, pracownik zobowiązany jest poddać się badaniom kontrolnym w celu ustalenia zdolności do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku. Zgodnie z art. 229 par. 4 k.p. pracodawca nie może dopuścić do pracy podwładnego bez aktualnego orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku. Z brzmienia tego przepisu wynika, że pracodawca powinien skierować pracownika na odpowiednie badanie profilaktyczne i domagać się od niego przedstawienia orzeczenia lekarskiego o aktualnym stanie zdrowia.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
