Kiedy do stażu urlopowego pracownika trzeba wliczyć studia ukończone za granicą

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
30 grudnia 2010

Roczny wymiar urlopu wypoczynkowego zależy w znacznej mierze od stażu pracy. Wpływ ma również odbyta przez pracownika edukacja. Czy pracodawca powinien także brać pod uwagę naukę za granicą?

Wymiar urlopu wypoczynkowego wynosi 20 dni – jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat oraz 26 dni przy dłuższej pracy. Zgodnie z art. 155 kodeksu pracy do okresu zatrudnienia, od którego zależy liczba dni wolnego, zaliczany jest również odpowiednio czas nauki.

Pozostało 47% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.