Czy pracodawca może kontrolować pracownika na zwolnieniu lekarskim

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper WiaterDGP
3 września 2010

Pracodawca zatrudniający ponad 20 pracowników ma wątpliwości co do właściwego wykorzystywania zwolnienia lekarskiego przez pracownika. Z informacji innych pracowników wynika, że pracownik prowadzi aktywne życie towarzyskie i podejmuje dorywczą działalność zarobkową. Czy pracodawca może skontrolować pracownika?

Zgodnie z art. 68 ustawy o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa do kontrolowania ubezpieczonych co do prawidłowości wykorzystywania zwolnień od pracy zgodnie z ich celem uprawnieni są ZUS oraz płatnicy składek, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych.

Pozostało 1% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.