U pracodawcy przyjętą praktyką jest, że pracownik po przyjściu do pracy podpisuje listę obecności. Co w przypadku, gdy zatrudniony nie złożył podpisu na takiej liście? Czy pracodawca ma możliwość zareagowania?
Nieprzestrzeganie przyjętego sposobu potwierdzania przybycia i obecności w pracy stanowi jedną z podstaw do zastosowania kary porządkowej. Zgodnie z art. 108 par. 1 kodeksu pracy pracodawca w takiej sytuacji może zastosować karę upomnienia bądź nagany. Do szefa należy wybór właściwej kary. Upomnienie ma najlżejszy charakter.
Autopromocja
Pozostało 54% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 54% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
