W jakim terminie pracodawca może wymierzyć karę porządkową

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper WiaterDGP
29 stycznia 2010

Pracodawca dowiedział się, że wpisy na liście obecności dotyczące godzin stawiania się do pracy były dokonywane przez pracownika niezgodnie z przyjętym w firmie sposobem potwierdzania przybycia do pracy. Pracownik jest nieobecny w pracy z powodu choroby. Pracodawca zamierza dać mu naganę. W jakim terminie może to uczynić?

Zgodnie z art. 109 par. 1 k.p. kara porządkowa (m.in. nagana) nie może być zastosowana po upływie dwóch tygodni od powzięcia wiadomości o naruszeniu obowiązku pracowniczego i po upływie trzech miesięcy od dopuszczenia się tego naruszenia. Bieg terminu dwutygodniowego rozpoczyna się od dnia powzięcia wiadomości o naruszeniu przez osobę uprawnioną do stosowania kar porządkowych. Kara porządkowa może być zastosowana dopiero po wysłuchaniu pracownika. Jeśli z powodu nieobecności w pracy pracownik nie może być wysłuchany, bieg terminu do wymierzenia kary nie rozpocznie się, a rozpoczęty ulegnie zawieszeniu do dnia stawienia się pracownika do pracy. Dotyczy to jednak tylko powyżej wskazanego terminu dwutygodniowego od powzięcia wiadomości o naruszeniu obowiązku pracowniczego. Niezależnie od długości nieobecności pracownika w pracy kary porządkowej nie będzie można zastosować po upływie trzech miesięcy od dopuszczenia się naruszenia przez pracownika.

Pozostało 21% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.