Czy za udział w strajku można zwolnić pracownika dyscyplinarnie

Agnieszka Lechman-Filipiak, radca prawny Kancelaria Linklaters
Agnieszka Lechman-Filipiak, radca prawny Kancelaria LinklatersDGP
26 września 2008

Pracownicy często biorą udział w różnego rodzaju akcjach protestacyjnych. Nie zawsze przy tym mają świadomość, czy dana akcja jest legalna. Czy w związku z tym umowa o pracę z takim pracownikiem może być rozwiązana w trybie dyscyplinarnym?

Zgodnie z ustawą o rozwiązywaniu sporów zbiorowych udział pracownika w strajku zorganizowanym zgodnie z jej przepisami nie stanowi naruszeń obowiązków pracowniczych. pracownik, który uczestniczy w nielegalnym strajku, narusza obowiązki pracownicze. Cytowana ustawa, nie definiując wprost pojęcia strajk nielegalny, przyjmuje, że strajk nielegalny to strajk zorganizowany wbrew jej przepisom. Udział w nielegalnym strajku może stanowić przyczynę rozwiązania umowy pracę bez wypowiedzenia w trybie art. 52 par. 1 pkt 1 k.p., ale tylko wtedy, gdy działanie pracownika można zakwalifikować jako ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych.

Pozostało 57% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.