Czy pracownik może odmówić przyjęcia nowych warunków pracy lub płacy

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper WiaterDGP
24 kwietnia 2009

Zmiana dotychczasowych warunków pracy lub płacy, np. obniżenie dotychczasowego wynagrodzenia lub pozbawienie pracownika jednego z dodatkowych świadczeń uzgodnionych w umowie o pracę, co do zasady wymaga tzw. wypowiedzenia zmieniającego – pracodawca wypowiada dotychczasowe warunki i składa ofertę określającą nowe warunki pracy i płacy. Czy pracownik może nie przyjąć nowych warunków zaproponowanych przez pracodawcę?

Pracownik, któremu pracodawca wypowiedział dotychczasowe warunki pracy lub płacy i zaproponował na piśmie nowe warunki, może nie przyjąć nowych warunków. Jeśli pismo pracodawcy zawiera stosowne pouczenie w tej kwestii, oświadczenie pracownika o odmowie przyjęcia nowych warunków może być złożone przed upływem połowy okresu wypowiedzenia, a jeśli pismo nie zawiera takiego pouczenia, pracownik może do końca okresu wypowiedzenia złożyć oświadczenie o odmowie przyjęcia zaproponowanych warunków. Jednak, w razie odmowy przyjęcia przez pracownika zaproponowanych warunków pracy lub płacy, umowa o pracę rozwiąże się z upływem okresu dokonanego wypowiedzenia zgodnie z art. 42 par. 3 k.p.

Pozostało 16% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.