Czy pracownikowi przywróconemu do pracy można powierzyć inną pracę

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
2 kwietnia 2009

Orzeczenie sądu o przywróceniu pracownika do pracy stanowi, iż zostaje on przywrócony do pracy na poprzednich warunkach. Jednak pracodawca ma prawo na podstawie art. 42 par. 4 k.p. powierzać pracownikom inną pracę niż określona w umowie o pracę Czy zatem pracodawca powierzający przywróconemu pracownikowi wykonywanie innej pracy niż wykonywana uprzednio, nieprawidłowo wykonuje orzeczenie sądu?

Powierzenie innej pracy na podstawie art. 42 par. 4 k.p. jest możliwe, jeżeli jest uzasadnione potrzebami pracodawcy, a nowa praca odpowiada kwalifikacjom pracownika. Pracodawca nie może więc przydzielić zadań, które przewyższają kwalifikacje pracownika, nie odpowiadają jego doświadczeniu zawodowemu lub predyspozycjom psychicznym i fizycznym. Z drugiej strony, nie może to być praca niewymagająca żadnych kwalifikacji czy też praca wymagająca znacznie niższych kwalifikacji niż ma pracownik.

Pozostało 67% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.