Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak firma powinna wynagrodzić pracownika za pracę wykonywaną w dniu wolnym

Arkadiusz Sobczyk
Arkadiusz SobczykDGP
23 kwietnia 2008

Za pracę wykonywaną w dniu wolnym od pracy wynikającym z rozkładu czasu pracy pracownika w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy, pracownikowi przysługuje rekompensata w postaci dnia wolnego od pracy. Jest udzielany po uzgodnieniu jego terminu z pracownikiem, do końca okresu rozliczeniowego. Powstaje pytanie, jak powinno kształtować się wynagrodzenie pracownika, którego pracodawca zobowiązuje do pracy w sobotę lub innym dniu wolnym?

W pierwszej kolejności trzeba podkreślić, że udzielenie dnia wolnego w zamian za pracę w dniu wolnym od pracy nie powinno mieć negatywnego wpływu na wynagrodzenie pracownika. Wynika to z faktu, że pracownik, wykazując gotowość do pracy w pełnym wymiarze czasu pracy, nie może ponosić ujemnych konsekwencji niemożliwości świadczenia pracy z przyczyn dotyczących pracodawcy, a taką właśnie przyczyną jest ingerencja pracodawcy w ustalony porządek dni wolnych od pracy. Zamiana dni wolnych nie może więc skutkować tym, że pracownik otrzyma wynagrodzenie niższe niż wynikające z przepracowania w danym okresie rozliczeniowym wymiaru czasu pracy, obliczonego na zasadach określonych w art. 130 k.p. Dlatego w przypadku, w którym pracownik w dniu wolnym od pracy pracowałby krócej niż w normalnym czasie pracy, to za dzień wolny od pracy otrzymany w zamian za tak przepracowany dzień powinien otrzymać wynagrodzenie, jak za pełny dzień pracy.

Pozostało 36% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.